vineri, 5 noiembrie 2010

Cica: Sinuciderea europenilor




Am primit un ppt cu un nume apocaliptic. Nu stiu daca este intr-adevar un interviu al d-lui Neagu Djuvara, dar mi s-a parut foarte…rasist. Imi voi permite sa contrazic un pic interviul, chiar daca dispun de o inteligenta mediocra si o cultura asemenea.
Pepeteul incepe in forta cu zicerea: Europa de maine apartine arabilor si tiganilor carora li s-au deschis portile. De fapt unora li s-au deschis, altii au intrat cu forta. Nu mai conteaza. Caci fenomene de migratie au existat dintotdeauna – vezi stramosii tiganilor, rromilor, jitanilor sau ce nume li s-a mai dat, popoare venite din India care s-au asezat peste tot in Europa. Ceea ce mi se pare si mai interesant este insa migratia « dorita », migratia «incurajata » si migratia « indreptatita ». Ordinea nu e obligatorie pentru ca din pacate nu stiu foarte multa istorie. Am totusi nesimtirea sa amintesc ca desi toate marile puteri se plang acum de migratie si metisaj, ele sunt cele care au dorit-o, au incurajat-o, iar din multe puncte de vedere imigrantii din Germania, Franta, Italia, Spania au toate drepturile sa fie acolo.
In Germania sunt destul de multi turci. Sunt acolo inca din secolele 17 si 18 cand Imperiul Otoman, care inca parjolea tot ce gasea prin Balcani si mai sus, a trebuit sa se retraga, lasand in urma destui soldati. Apoi prin anii 60, Germania a avut nevoie de multa mana de lucru pentru a se reface dupa razboi. Si care e cel mai ieftin mijloc ? Toata lumea stie – imigrantii. La fel au facut toate celelalte puteri, in decursul a mai multor perioade.
Franta de asemenea a recrutat, inca de dupa Primul Razboi Mondial, mana de lucru din nordul Africii, din Indochina si China, iar intre cele doua razboaie din Europa de Est.
Despre Italia si Spania nu mai intru in detaliu istoric pentru ca prezentul e mai graitor: toti avem rude, cunostinte, prieteni care au plecat pentru a munci peste granita. In majoritatea cazurilor nu cred ca a fost o decizie usoara si nici o viata roz. Eterna NEVOIE si SARACIE te indeamna la multe compromisuri...
Asadar nu cred ca marile puteri ar trebui sa se planga de metisaj si nici noi nu ar trebui sa le plangem. Cu atat mai mult cu cat, dupa ce ai o istorie de cuceritor imbogatit (Anglia, Franta, Spania care a avut muuulte colonii), dupa ce ai o istorie de negot cu negri (Olanda care a carat peste tot sclavi in frumoasele-i vapoare), te poti astepta la o circulatie a colonizatilor in tara colonizatoare. Si ca sa continuu ideea… « corcitului », mi se pare ca de fapt tarile occidentale s-au obisnuit cu propriul metisaj. Mai greu ne este noua, celor din est sa-l acceptam, noi fiind de mici destul de rasisti (ma rog…aici ma abtin sa-mi dau drumul la gura in ceea ce priveste rromul amar, cu gust coclit si o calitate de retinut - inventivitatea).

Ca sa termin cu metisajul, explic de ce am ales pentru acest articol o poza cu o…metisa…Marie N’Diaye, autoare franco-senegaleza, castigatoare a premiului Goncourt in 2009. Ceea ce inseamna ca si ce se naste din imigrant tot arta poate produce.

Alta observatie din pps se referea la schimbarile inevitabile ale societatii, artei, stiintei etc… vazute ca semne ale unui nou Ev Mediu – mda…cum poti categorisi o perioada in care plimbam dej’tu pe ecranul unui smartphone, trimitem semnale fumigene prin videoconferinta si lasam robotii sa se ocupe de probleme medicale?
Dar cea mai dureroasa afirmatie pe care o aud de mult timp si sunt sigura ca si stramosii stramosilor nostri au auzit-o este ca tinerii nu au idealuri, nu mai au nici o ambitie si nu mai fac copii. Pe langa faptul ca e destul de greu sa ai ambitii intr-o tara in care aproape nu mai exista patura sociala de mijloc, unde numai cativa care fura, pardon « fac afaceri »(cu Statul sau prin orice alta metoda ilicita) au multi bani, in care…in care…toata lumea stie cum e, mi se pare totusi ca sunt multi tineri extraordinari si mai fac si copii in ciuda unui decor trist. Nu stiu despre voi, dar eu cunosc numai tineri frumosi si destepti !!
In concluzie problema nu este cauzata de tineri, ci de babacii comunisti, limitati, cu coruptia in sange si demagogia in ADN.

12 comentarii:

copilarim spunea...

Mai mult ca sigur sunt logata cu userul Copilarim, dar stii ca sunt eu si nu stau sa il schimb din comoditate...(ha ha).
Eu as spune ca "sinuciderea" in general survine in lipsa tot mai acuta a acelui ceva care sa ne mentina vii. Ori acel ceva este sclipirea caracteristica fiecarei persoane. O sclipire pe care multi o dau pe chestii frumos colorate si fara nici un pic de valoare (adevarata valoare, nu cea mult prea devalorizata prin "versurile" anumitor ... productii "muzicale" numite generic manele)
Eu sunt din pacate de acord cu faza cu tinerii. Majoritatea nu au habar ce inseamna viata, ce inseamna sa fii om, in adevaratul sens al cuvantului.
Ca inca mai sunt si supravietuiesc in aceasta turma manipulata din toate partile si inca destul de dezinformata (sau in lipsa acuta de timp pt a se mai putea informa)oameni - tineri care reusesc sa isi intemeieze o familie, sa aiba copii sau pur si simplu sa ramana si sa se desavarseasca in postura de om, asta nu este decat o mare bucurie. Dar adevarul este ca sunt putini. Si nu metisajul, sau migrarea (imigrarea.. emigrarea) este cauza.
Lipsa educatiei, lipsa interesului, lipsa sau proasta intelegere a libertatii, lipsa bunului simt, lipsa valorilor, lipsa celor 7 ani de acasa, lipsa parintilor, lipsa caracterului, lipsa omeniei, lipsa dragostei, compasiunii si intelegerii, abandonul, singuratatea intr-o mare de oameni, neintelegerea, sufocanta cantitate de lucruri care se vor necesare si din care nu ai ce alege pentru ca majoritatea nu sunt decat chestii frumos colorate si ambalate care iti fac RAU, oboseala cauzatata de aceasta innebunitoare alergatura care nu decat spre... finalul care ne asteapta pe fiecare in parte... si mai sunt multe dar ma opresc aici.
Ideea e ca se pierd lucrurile cu adevarat importante. Se pierde viata intr-o fuga catre nu stiu exact ce, dintr-o comoditate de cele mai multe ori nejustificata sau chiar snoaba.
Europenii se sinucid omorandu-si sau vanzandu-si pe bani putini traditiile si tarile(cei mai fraieri asa ca noi) - in numele unui... cum zic ei? ah unor investitii... adica pe scurt ne vindem tara sa vina altii pe bani putini sa isi tranteasca afacerea (gen fabrica de telefoane - care e o mandrie pentru noi, una poluanta ce e drept, dar ce conteaza), sau sa ne distruga si bruma de istorie si bogatie naturala pe care o mai avem (gen rosia montana). Sunt cei care in loc sa promoveze educatia o distrug - scoala nu este o bodega. este o institutie care trebuie respectata, in care elevii trebuie sa priceapa ca merg sa isi desavarseasca educatia ... nu sa faca parade de moda si de gadgeturi scumpe pe care le schimba de la o saptamana la alta.
Din pacate pentru noi, suntem inca in faza in care nu pricepem care este impactul actiunilor noastre si ne plangem ca suntem bolnavi si saraci. In tarile care au trecut de acest stadiu, deja se simte o intoarcere catre natura si natural, catre activitati fizice si in aer liber.
Oare cand se va trezi si romanul nostru, vorba imnului si va pune piciorul in prag sa isi dea seama cat a pierdut de fapt in ultimii 20 de ani?... Parca am fi bastinati pacaliti de margelute de plastic, dandu-ne in continuare viata si visele la schimb.

Anonim spunea...

Puteti daca doriti sa parcurgeti interviul (care abordeaza si alte teme) cu Neagu Djuvara de unde a pornit probabil ppt-ul in chestiune. Citind interviul acum cateva zile nu am gasit ceva fatalist in el, ci doar ipoteza, poate fireasca- din punct de vedere istoric.

Anonim spunea...

http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Neagu_Djuvara-_-Vom_fi_minoritari_in_tara_noastra_0_349165669.html

Aici era link-ul de care ziceam.

Alina Zaharia spunea...

Mersi pentru link. Ce am citit in pps e un pic scos din context si mi-a sunat mai rau decat acum, cand am citit tot interviul. Este evident ca emigrarea va schimba multe in lume, lume innegrita nu de culoarea oamenilor, ci de religiile cu tenta extremista. Din pacate interviul are multe constatari (nu ma refer la cele istorice, ci la cele sociale) care nu intereseaza pe cine ar trebui.

Anonim spunea...

Sunt de accord cu tine cand spui ca civilizatiile din vest si-au dorit o migratie a popoarelor mai sarace, pt a le putea folosi la munca de jos. Fara popoarele de jos, popoarele civilizate nu pot evolua mai mult. Totusi sunt convins ca niciun stat evoluat nu si-a dorit venirea tiganilor. Cum ai spus chiar tu, au plecat singuri din tara lor (banuiesc ca nu mai aveau ce sa fure :D ). Asta este un comportament tipic al parazitilor. Mananci cat ai pe urma pleci si mananci in alta parte. Eu nu sunt rasist, dar logica imi spune ca atunci cand o tara intreaga (Romania), cand o Europa intreaga (Franta, Germania, Italia, Spania, etc.) se plange de tigani, problema e la tigani si nu la restul lumii. Asa ca de multe ori mi se pare justificat "rasismul" despre care vorbesti.

Anonim spunea...

Anonimului de mai sus:

Migratia e un fenomen natural pe care il practica aproape toate vietuitoare(de ex. pasarile care pleaca in locuri calde, unde gasesc de mancare - exemplul clasic si prozaic).
De asemenea ma gandesc ca nimadismul face parte din cultura si predispozitia rromilor.

Am vorbit de curand cu o tipa etnolog care imi povestea ca intr-un loc in Franta, unui grup de sociologi si etnologi li s-a cerut un studiu, studiu din care a reiesit ca rromii sunt foarte buni la tratarea deseurilor (gen: le dai un motor si il desfac pana la ultima piulita pe care apoi poti sa o reciclezi impreuna cu restul pieselor desigur).De unde rezulta ca ar putea fi utilizati de orice societate, cu atat mai mult de tarile dezvoltate care au inceput sa scobeasca munti ca sa puna gunoaie. Stiu, stiu...apoi se pune problema: au chef sa munceasca?

Alina spunea...

Am raspuns ca Anonim ca sa vezi ca nu e tocmai fain sa vorbesti cu un Anonim. De fapt e bine ca mi-ai lasat un comentariu chiar si ca ANonim. Iti multumesc.

Alina Zaharia spunea...

Baz, normal ca nu m-ar deranja sa comentezi sub numele tau. Mersi pentru comentariu si la mai multe!

dani spunea...

Salut Alina,

tara noastra e plina de "romani" de import. si nu vorbesc de cei care-si fac un rost pe afara si poate candva, cumva, se intorc cu alte conceptii, mai "europene". vorbesc de cei din jur. aproate toti "suntem de import". mai avem foarte putin din ceea ce ar putea sa ne faca romani. ne spunem "Romani", dar pentru multi e doar o cetatenie. ne simtim jigniti cand cei din "europa", ne arata cu degetul, uneori mandri cand vedem ca vreun roman a inventat cine stie ce, sau a ridicat Tricolorul. Dar sa fim Romani nu mai stim. Am importat mancarea, am importat comportamentul, vrem sa fim europeni. adica sa fim si noi civilizati, sa traim bine, sa avem cat mai mult. Nu stiu daca in mentalitatea romanului a existat tendinta de a avea cat mai mult, cred ca e un import. nu stiu daca in mentalitatea romanilor a exista desfrau dintotdeauna. Daca ar fi sa ne uitam la istorie, suntem un popor ortodox, sau ar trebui sa fim majoritar ortodox. Exista in Ortodoxie notiunea de Taina, ar trebui sa existe in roman mai multe retineri, o "libertate" importata in stilul nostru si nu in stilul altora. dar nu se intampla asta. Cred ca am stat prea mult in comunism. cred ca nu am scapat inca de frica. Ne e frica sa ne asumam trecutul, ne e frica sa ne asumam viitorul. Dar ce sa vorbim? Daca nu ne gandim la trecut si ne uitam doar la prezent, sunt putine lucruri cu care sa ne putem mandri. Avem o clasa politica mincinoasa, hoata, parsiva. avem un tineret din ce in ce mai fals, mai superficial, mai putin "uman", socializat pe bloguri, pe facebook, pe mess sau twitter. poti oare sa vorbesti de istorie cu tineretul, poti sa le spui ce ar insemna un roman...mai greu. depinde de zona, depinde de educatie, dar marea majoritate suntem stersi. manelism, prostitutie, superficialitate...da, mare parte din Europa e pierduta si daca si noi vom continua sa importam valori impuse de elite mondiale, valori false, atunci si noi vom fi pierduti...
scuze, sunt obosit..ma pierd in idei..ceea ce da valoarea oricarui om e Sentimentul de Taina din inima Observatorului. Taina Observatorului catre Taina Subiectului observat..cand Taina se pierde, omul se pierde..cand am pierdut taina celuilalt atunci pot sa-i fac orice, l-am animalizat...

salutari..un prieten

Unknown spunea...

@ Dani- Ideea cu Taina am intalnit-o intr-o carte scrisa de Dan Puric. Sunteti chiar dumnealui? :)

Alina Zaharia spunea...

Bazac, ce-i cu tine? ai inceput sa citesti?:)

Unknown spunea...

He he he! Ce sa spun...am mai fost si pe la teatru si da, mai si citesc (in metrou). Mi-ai dat si tu o carte pe care am citit-o. Rautacioaso :P